Gezondheid
Elke investering in de natuur, is een stap naar een gezondere en vitalere toekomst voor ons allemaal. Het groenblauwe landschap heeft een krachtige, helende werking, en dat is dé inspiratie om vol overgave te investeren in de natuur. Samen bouwen we aan een wereld waarin mens en natuur in harmonie floreren.
Onze visie
Onze visie draait om wederkerigheid: de natuur helpt ons gezond te blijven, en wij helpen de natuur te bloeien. Als we de natuur schaden, heeft dat direct invloed op onze eigen gezondheid. Mede daarom is het belangrijk te streven naar een gezonde leefomgeving voor iedereen.
Benieuwd naar hoe we dit precies zien? In onze video vertellen we je meer over onze visie en de weg naar een groenblauwe, gezonde toekomst!
Nieuws uit ons domein
Onze aanpak
Domein Gezondheid geeft een gerichte impuls aan de natuurinclusieve gezondheidsbeweging in de gezondheidssector (in de brede zin) en de welzijnssector in de andere domeinen. Dit doen we door kansen en mogelijkheden in beeld te krijgen. Ook richten we ons op beperkingen identificeren en waar mogelijk wegnemen, creëren we een gezamenlijke aanpak en voeren we vooral natuurinclusieve gezondheidsacties uit die inspireren en verbinden. Binnen het domein zijn drie pijlers vastgesteld die zowel hieronder als in deze wereldbol overzichtelijk zijn weergeven.
1. Gezonde groene meters
Hoe groener we onze leefomgeving maken, en hoe vaker we in contact zijn met de natuur, hoe gezonder we zijn. Zowel mentaal als fysiek. Dit pleit voor meer natuur dichtbij huis, school en werk.
-
We stimuleren zorginstellingen om in 2026 10% van hun terreinen natuurinclusief te maken, gericht op GGZ, GHZ, ouderenzorg en ziekenhuizen. Dit verhoogt de vitaliteit van cliënten, medewerkers en buurtbewoners. Door samenwerking en co-creatie ondersteunen we opschaling, onderzoek en financiering van groene zorgterreinen.
-
We creëren natuurinclusieve werkplekken waar medewerkers zich vitaler voelen. In 2026 zijn er 100 groene werklandschappen en nemen veel bedrijven deel aan de Outdoor Office Day.
-
Nationale Parken worden gepromoot als gezondheidslocaties, met pilots in samenwerking met de zorgsector. Dit alles wordt ondersteund door beleid en financiering vanuit overheden en zorgverzekeraars.
2. Positief gezonder voor en door natuur
We kunnen onze gezondheid zelf positief verbeteren door ons vaker te verbinden met de natuur en ons in te zetten voor de natuur. Elke investering in de natuur is namelijk een investering in onze eigen gezondheid.
-
Door iedereen de natuur weer te laten ontdekken als bron voor gezondheid, wordt de positieve collectieve gezondheid vergroot en neemt de druk op de zorg af. Wat gaan we doen met Natuur op Recept? We sluiten aan bij het netwerk van bestaande verwijzers. Huisartsen en praktijkondersteuners naar ook fysiotherapeuten worden geholpen via pilots om actief te kunnen verwijzen naar natuurgebieden én natuuractiviteiten in hun omgeving. Zorgverzekeraars en lokale actoren, zoals gemeenten, het sociale domein en natuurorganisaties, werken actief mee aan dit impuls.
-
Er staan in Nederland meer dan 1 miljoen mensen aan de kant van de maatschappelijke snelweg die kampen met hun gezondheid door korte of langdurige uitval. Deze doelgroep heeft extra veel gezondheidswinst via natuur. We richten ons eerst op jongeren. De samenleving versnelt, maar voor een groeiend aantal jongeren zijn er mentale en fysieke gezondheidsuitdagingen die hen aan de zijlijn houden. Green Escape biedt een oplossing door hen in verbinding te brengen met de natuur, wat kan helpen welzijn te herstellen en zingeving te vinden. Meer informatie.
-
Natuur kan helpen om een omslag te maken naar preventie in plaats van behandeling. Wat gaan we doen? We onderzoeken op welke manier en in welke mate de groene omgeving/ natuur preventief kan worden ingezet in de gezondheidszorg. Dit doen we samen met zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit. We leren van voorbeelden uit onder meer Duitsland, maar ook in Nederland. Kansen en knelpunten die inzet van natuur in de gezondheidszorg, ook in het landelijk gebied met agro-gerelateerde zorg, zoals zorgboerderijen, in de weg staan worden weggenomen.
3. Bewustwording van het effect
Wij inspireren en stimuleren de andere domeinen om gezondheid mee te nemen als belangrijke koppelkans in hun domein. We denken mee, geven advies en leggen verbinding. We dragen ook bij aan initiatieven die zicht bieden op nieuwe perspectieven voor het landelijke gebied, waarbij functies als landbouw, gezondheid en vrijetijdseconomie dezelfde kant op werken
-
Vanuit de Gezonde Groene Cirkels wordt in samenwerking met Alles is Gezondheid en IVN, met steun van de Provincie Zuid-Holland, gewerkt aan een overzicht van de baten, doelen, betrokken partijen en voorbeelden van groen voor gezondheid in vijf verschillende settings, zoals schoolomgeving, werkomgeving en zorgomgeving. We streven ernaar dat in de komende jaren alle provincies deze settings actief gaan toepassen.
Domeinverbindende acties
Benieuwd welke natuurinclusieve initiatieven er al zijn in Nederland? Via onze interactieve kaart zie je allerlei goede voorbeelden binnen het domein gezondheid. Staat jouw initiatief er nog niet bij? Via de link rechtsboven op de kaart is het mogelijk om een initiatief in te dienen.
Bekijk de inspiratiekaart
Icoonprojecten
Quotes
Het team
-
Renske Visscher
DOMEINLEIDER
-
Rob Wolters
DOMEINTREKKER
-
Tonja van Gorp
DOMEINTREKKER
Kom in contact met dit domein
Heb jij vragen of zoek je verbinding als het gaat om natuurinclusiviteit en gezondheid? Neem dan contact op met onze domeintrekker Rob.