Vrijetijdseconomie

We zetten ons in voor een natuurinclusief én een mensinclusief landschap. Een aantrekkelijk landschap, waarmee bewoners, bezoekers en ondernemers zich verbonden voelen. Een landschap, wat duurzaam ontwikkeld wordt om hierin, in balans met de natuurlijke en sociale omgeving, te recreëren, te ontdekken en te ontspannen.

De natuurinclusieve beweging in ons domein

Benieuwd welke natuurinclusieve initiatieven er al zijn in Nederland? Via onze interactieve kaart zie je allerlei goede voorbeelden in de vrijetijdssector, die bijdragen aan een biodiverser Nederland. Staat jouw initiatief er nog niet bij? Via de link rechtsboven op de kaart is het mogelijk om een initiatief in te dienen.

Bekijk de inspiratiekaart

Onze visie

Een natuurlijke omgeving maakt dat het ergens prettig wonen en recreëren is. We hebben grote behoefte aan uitwaaien, sporten, ontspannen en op vakantie gaan. Natuur is dus ook de basis voor een bloeiende vrijetijdseconomie. Maar kunnen recreëren in een groene omgeving is geen vanzelfsprekendheid.

Diverse ontwikkelingen leiden tot een nog grotere druk op onze natuurgebieden. Om de natuurgebieden te ontlasten, is extra recreatieruimte nodig, zodat bezoekers meer kunnen spreiden.

Wij zetten ons in voor duurzaam beleefbaar landschap, een natuurinclusief én een mensinclusief landschap, waar de verbinding tussen mens en natuur de basis is. Wanneer we de natuur vitaal houden, kunnen we er als mensen van blijven genieten. Natuurinclusiviteit is dus goed voor de natuur en tegelijkertijd ook goed voor de mens. Hierover is het bewustzijn aanwezig in de sector én dit is groeiende. We zien dan ook dat we samen echt stappen kunnen maken. En dat deze stappen bijdragen aan biodiversiteit, vitaliteit, maar ook gezondheid, welzijn en geluk van inwoners én bezoekers.

Onze aanpak

Vanuit onze sector dragen wij bij aan het versterken van de biodiversiteit. We doen dit door een beweging te creëren, waarbij we bezoekers, ondernemers en andere partijen niet langer zien als ‘gebruikers van de natuur’, maar we de wederkerigheid benadrukken. We nemen het bewustzijn van, en de verbinding met het landschap als vertrekpunt.


Natuurinclusief gedrag bezoekers

Natuurinclusief gedrag is recreëren in balans met de natuur. Een bezoek heeft zo weinig mogelijk invloed op de natuur. Concreet betekent dit dat bezoekers zich houden aan de regels van terreinbeheerders, zoals geen afval achterlaten, op paden blijven en het volgen van aanwijzingen ten aanzien van honden. Daarnaast stimuleren we regeneratief gedrag, waarbij bezoekers iets terug doen voor de natuur, zoals bijdrage aan onderhoud en aanleg.

    • In kaart brengen van gaps in gewenst en daadwerkelijk natuurinclusief gedrag en achterhalen wat hiervan de oorzaak is.

    • Naast het op een rij zetten van best practises, eveneens de nog onbenutte, maar wel kansrijke initiatieven in kaart brengen.

    • Stimuleren van integrale samenwerking op dit thema tussen bijvoorbeeld natuur- en toeristisch-recreatieve partijen

    • (Door)ontwikkelen en inzetten (drukte) monitoring en de communicatie hierover richting (potentiële) bezoekers door alternatieven aan te bieden en zodoende bezoekers te verleiden om te spreiden.

Natuurinclusieve recreatieterreinen

We streven naar volledige natuurinclusiviteit op alle recreatieterreinen in Nederland, zowel dagrecreatie als verblijfsrecreatie en sportterreinen; dit beslaat ca. 5% van het totale oppervlak van Nederland. Samen met waterpartners (o.a. Sportvisserij Nederland) kijken we ook naar het versterken van onderwaternatuur. Naast de individuele verantwoordelijkheid voor natuurinclusiviteit in hun omgeving werken ondernemers en organisaties ook aan de bewustwording van hun bezoekers.

    • Ontwikkelen toolkit en toepassing hiervan in pilots door ondernemers.

    • Komen tot overeenkomsten met deelsectoren en mogelijk overheden, om procedures en certificering ten aanzien van natuurinclusiviteit te realiseren.

    • Het stimuleren en ondersteunen van ondernemers met kennis en financiële middelen.

Meer ruimte voor recreatie

Momenteel wordt het domein vrijetijdseconomie beperkt betrokken bij ontwikkelingen in steden en het landelijk gebied. De behoefte van de mens om te ontspannen, te sporten en te recreëren wordt daardoor nauwelijks meegenomen in de herinrichting van het landelijk gebied en in de aansluiting bij (groeiende) stedelijke kernen. Recreatieve beleving van het landschap (groen én blauw) moet onderdeel worden van de doelstellingen en plannen van de landelijke, provinciale en regionale programma’s. Meer recreatieruimte kan gerealiseerd worden in additionele recreatiegebieden, het verbinden en ontsluiten van gebieden én in de vorm van stapeling van functies in steden en het buitengebied.

    • Trainen en onderhouden landelijk vrijetijdsnetwerk natuurinclusief tbv agendering en bestuurlijke inbedding vrijetijdseconomie.

    • Onderzoek naar de basisbehoeften van de mens ten aanzien van een groenblauwe omgeving.

    • Inventariseren van kansen en komen tot concrete acties ten aanzien van de bijdrage van het vrijetijdsdomein aan andere opgaven inzake een natuurinclusief en een mensinclusief landschap

    • Het realiseren van meer (recreatief) groen en blauw in steden. Onder meer door het realiseren van een groennorm voor (nieuwbouw) woningen.

“We streven naar volledige natuurinclusiviteit op alle recreatieterreinen in Nederland.”

Het team

Kom in contact met dit domein

Heb jij vragen of zoek je verbinding als het gaat om natuurinclusiviteit en vrijetijdseconomie? Neem dan contact op met onze domeintrekker Angelique Vermeulen.

a.vermeulen@agendanatuurinclusief.nl

Meer domeinen

Ontdek het laatste nieuws