Veelgestelde vragen

  • Eigenlijk iedereen die bijdraagt aan de natuurinclusieve beweging. We doen het met elkaar! Maar… we willen deze beweging natuurljk wel goed organiseren en aanjagen.

    Daarom werkt een groep van groene koplopers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, scholen, kennisinstellingen, jongeren en overheden sinds 2021 samen om de beweging naar deze natuurinclusieve samenleving te versterken en te versnellen. Dat hebben we georganiseerd in tien domeinen: bouw, energie, financiële sector, gezondheid, infrastructuur, landbouw, onderwijs, vrijetijdseconomie, water en bedrijventerreinen.

    Deze domeinen en verschillende private en publieke partijen worden vertegenwoordigd in het Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO).

    Een centraal programmabureau functioneert als aanjager, coördinator en facilitator.

  • Natuur is de basis van ons bestaan. Een gezonde balans tussen ecologie en economie is nodig voor welzijn, brede welvaart en een gezonde toekomst van Nederland. Ons doel is een natuurinclusieve samenleving in 2050.

    Natuur als oplossing. We hoeven het nieuws maar te bekijken of we horen over de ene na de andere crises: de gezondheidszorg, het klimaat, in de landbouw en ga zo maar door. Toch is er één bron die letterlijk voor onze neus ligt, maar die we vaak over het hoofd zien en die ons kan helpen vele andere problemen op te lossen. Die bron is natuur. Zij geeft frisse lucht, drinkbaar water en voedsel. Maar natuur heeft nog veel meer positieve effecten, ze maakt mensen weer gezond, bevordert samenwerking tussen mensen, zorgt voor meer welbevinden, kan meer dan 30% van de klimaatproblemen oplossen en heeft een positief effect op de economie. Herstel van natuur is herstel van de toekomst van onszelf en voor volgende generaties. Het is tijd om natuur te zien als oplossing en te investeren in een Natuurinclusieve Samenleving.

    Door te werken aan een natuurinclusieve samenleving dragen we onder andere bij aan het realiseren van internationale doelen zoals die van het Convention on Biological Diversity (CBD) Montreal, de Europese Biodiversiteit Strategie en de Natuurherstelwetverordening.

  • Om te kunnen versnellen in de richting van een natuurinclusieve samenleving, werken we continue aan ons gezamenlijk natuurinclusief toekomstbeeld. In een natuurinclusieve samenleving:

    • Is natuur overal, toegankelijk en bereikbaar voor iedereen;

    • Sparen, benutten en verrijken we de natuur, in plaats van deze schade toe te brengen;

    • Nemen we de waarde van natuur mee in al onze sociale, economische en ruimtelijke keuzes. Productie en consumptie vindt plaats naar draagkracht van de natuur;

    • Is de draagkracht van het water-en bodemsysteem leidend in ruimtelijke keuzes;

    • Benutten we de positieve kracht van natuur; natuur is de basis voor onze gezondheid, een duurzame economie en brede welvaart.

    • Is natuur een (deel)oplossing bij maatschappelijke opgaven met inzet van nature-based solutions;

    • Is natuur als vanzelf verweven in ons denken en doen als samenleving. We voelen ons nauw verbonden met, en onderdeel van, de natuur.

  • Agenda 2.0 geeft inzicht in wat er al gebeurt en helpt prioriteiten te stellen voor de jaren 2024-2026. Vanuit tien publiek-private domeinen zijn er visies en strategieën ontwikkeld met inspirerende voorbeelden en actiepunten. Ook komen mogelijke investeringen aan bod. Op die manier laten groene koplopers uit de tien domeinen zien wat er allemaal mogelijk is om in korte tijd grote ambities te realiseren. Daarmee is dit document ambitieus, hoopvol en verbindend.

    • We werken hiermee aan concrete acties en zichtbare resultaten;

    • We werken hiermee aan verandering van houding en gedrag;

    • Verbinden en versterken van positieve energie in samenwerking met maatschappelijke, private en publieke partijen;

    • Zorgen voor goede balans tussen top-down- en bottom-up-inzet;

    • We sluiten slim aan op wat er al is, starten met wat nog ontbreekt en heffen op wat remmend werkt. Zo creëren we de juiste condities om de beweging natuurinclusief te stimuleren;

    • We werken integraal samen met maatschappelijke initiatieven en andere transitie opgaven zoals klimaat, water-en bodem, circulair en milieu.

  • De weg naar een natuurinclusieve samenleving kunnen we niet alleen plaveien. Alleen samen krijgen we een gezonde, groene toekomst. Alleen met elkaar laten we Nederland groen en vol leven achter voor onze (klein)kinderen. En dus is alle hulp welkom – en meer dan nodig. Dus: kom met ideeën, schrijf brieven, klop bij ons aan, bel ons wanneer je wil, zet de nodige stappen met ons.

  • Ben jij bezig met een inspirerend initiatief dat perfect past bij onze natuurinclusieve missie? Super! Open hier de interactieve kaart en klik rechtsboven op het plusje om jouw initiatief aan te melden. Nadat ons team jouw aanmelding heeft goedgekeurd, verschijnt deze op de kaart.