Waarom Natuurinclusief?

Natuur is de oplossing. We hoeven het nieuws maar te bekijken of we horen over de ene na de andere crisis: de gezondheidszorg, het klimaat, in de landbouw en ga zo maar door. Toch is er één bron die letterlijk voor onze neus ligt, maar die we vaak over het hoofd zien en die ons kan helpen vele andere problemen op te lossen. Die bron is natuur. Zij geeft frisse lucht, drinkbaar water en voedsel.

Maar natuur heeft nog veel meer positieve effecten, ze maakt mensen weer gezond, bevordert samenwerking tussen mensen, zorgt voor meer welbevinden, kan meer dan 30% van de klimaatproblemen oplossen en heeft een positief effect op de economie. Herstel van natuur is herstel van de toekomst van onszelf en voor volgende generaties.

Het is tijd voor een groene revolutie! Het is tijd om natuur te zien als oplossing en te investeren in een natuurinclusieve samenleving.

Hoe belangrijk natuur ook voor ons is, we zorgen er onvoldoende voor.

Natuur is veerkrachtig, maar ook kwetsbaar. Dat laatste hebben we ons te lang niet gerealiseerd. In de loop van de tijd zijn we natuur als iets vanzelfsprekends gaan beschouwen; we zijn opgegroeid met het idee dat we natuur oneindig kunnen gebruiken, veranderen en ontwikkelen. We bedwingen het water, polderen land in, produceren een voortdurende stroom aan goederen en grijpen alle kansen om de economische productie steeds verder op te voeren.

Wat volgde is geen doemscenario, maar werkelijkheid. Want nu weten we: we hebben de natuur overvraagd, te sterk vervuild en te veel vernietigd. Dieren en plantensoorten verdwijnen of sterven uit waardoor hele ecosystemen in gevaar zijn. Onze bodem, water en lucht is niet meer gezond – en daarmee staat onze eigen gezondheid en welvaart onder druk. Als we niets doen, wordt onze wereld steeds minder leefbaar en lijden onze (klein)kinderen hieronder. We kunnen er niet meer omheen; de grens is bereikt.

Nederland Natuurinclusief in 2050

We hebben een duidelijk doel voor ogen: een natuurinclusieve samenleving in 2050. De focus ligt daarbij op het toevoegen, versterken en verrijken van natuur in Nederland waarin we dagelijks leven, wonen, werken, reizen, spelen en recreëren.

De oplossing ligt in onze handen, dichtbij en binnen bereik: de natuur zelf. Laten we voor haar zorgen zoals zij dat doet voor ons.

In een natuurinclusieve samenleving:

Is natuur overal en toegankelijk voor iedereen

Vindt productie en consumptie plaats naar draagkracht van de natuur

Voelen we ons nauw verbonden met, en onderdeel van, de natuur

Sparen, benutten en verrijken we de natuur, in plaats van deze schade toe te brengen

Nemen we natuur mee in al onze sociale, economische en ruimtelijke keuzes

Is natuur een (deel)oplossing bij maatschappelijke opgaven met inzet van nature-based solutions

Benutten we de positieve kracht van natuur; natuur is de basis voor onze gezondheid, een duurzame economie en brede welvaart

Is de draagkracht van het water-en bodemsysteem leidend in ruimtelijke keuzes

Is natuur als vanzelf verweven in ons denken en doen als samenleving

Onze aanpak

Natuurinclusief werken gaat – net als natuur – over de grenzen van domeinen en sectoren, publieke en private partijen, burgers en hun omgeving. Deze kruisbestuivingen ontstaan vaak organisch. Waar nodig en mogelijk helpt Collectie Natuurinclusief om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te versnellen.

In onze aanpak om te versnellen naar een natuurinclusieve samenleving, staan de volgende twee doelen centraal:

Uitvoeren acties
Agenda 2.0

Met Agenda Natuurinclusief 2.0 zetten we de koers richting een natuurinclusieve samenleving in 2050. De focus ligt daarbij op het versterken van de niet beschermde natuur in Nederland waarin we dagelijks leven, wonen, werken, reizen, spelen en recreëren. Van natuur in het weiland en op het boerenerf tot in de achtertuin en straat, van het tot op het bedrijventerrein.

Stap voor stap verbinden, betrekken en activeren we publieke en private partijen zodat we uiteindelijk natuur in al onze sociale, economische en ruimtelijke keuzes integraal meenemen. Dit doen we met concrete acties en inspirerende voorbeelden, met positieve prikkels en bestuurlijke afspraken, en vooral met de inzet van natuur als (deel)oplossing voor maatschappelijke thema’s zoals volksgezondheid, huisvesting, klimaat en landbouw. Een natuurinclusieve samenleving in 2050 vraagt natuurinclusief denken en doen van ons allemaal, in onze consumptie- en productiepatronen en leefwijze. Het lukt alleen als we allemaal meedoen.

Agenda Natuurinclusief 2.0 geeft inzicht in wat er al gebeurt en helpt ons keuzes maken en prioriteiten stellen voor de jaren 2024-2026.

De tien domeinen bouw, energie, financiële sector, gezondheid, infrastructuur, landbouw, onderwijs, vrijetijdseconomie, water en bedrijventerreinen zijn aan de slag gegaan met een breed en stevig document dat ons gaat helpen om te versnellen naar een toekomst waarin samenleving en natuur synoniem zijn. Een samenleving waarin er weer méér natuur is. Dichtbij en voor iedereen.

Versterken van het collectief

Wij zijn Collectief Natuurinclusief. Met groene koplopers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, scholen, kennisinstellingen en overheden werken we samen om de beweging naar een natuurinclusieve samenleving te versterken en te versnellen. Georganiseerd in tien domeinen: bouw, energie, financiële sector, gezondheid, infrastructuur, landbouw, onderwijs, vrijetijdseconomie, water en bedrijventerreinen.

De weg naar een natuurinclusieve samenleving kunnen we niet alleen plaveien. Alleen samen krijgen we een gezonde, groene toekomst. Alleen met elkaar laten we Nederland groen en vol leven achter voor onze (klein)kinderen. En dus is alle hulp welkom – en meer dan nodig. Dus: kom met ideeën, schrijf brieven, klop bij ons aan, bel ons wanneer je wil, zet de nodige stappen met ons.

Door een sterke samenwerking tussen en een bijdrage van publieke en private partijen, wordt het Collectief versterkt door onder andere kennis, capaciteit, investeringen en invloed. Op die manier worden de acties vanuit Agenda 2.0 ondersteund, belangrijke partijen aangehaakt en de algehele beweging naar een natuurinclusieve samenleving versterkt.