Terugblik bijeenkomst Natuurinclusieve gezondheid in de buurt

Gemeenten en groene en sociale professionals doen de oproep om buurten gezonder te maken voor bewoners en voor de lokale natuur. Dit vergroot de sociale samenhang, klimaatbestendigheid en de biodiversiteit in onze steden en dorpen. Vele voorbeelden in het land laten zien dat door samenwerking en slim investeren buurten flink kunnen opknappen en mensen gezonder en gelukkiger zijn. Door opschaling, samenwerking en leren van elkaar is het mogelijk dat alle 13.000 buurten in Nederland natuurinclusief en gezond kunnen worden. Dit is de conclusie van de bijeenkomst “Natuurinclusieve gezondheid in de buurt” van het Collectief Natuurinclusief in Breda op 20 november, onder leiding van de Leidschendam-Voorburgse wethouder Marcel Belt.

Eigenlijk wil iedereen het: wonen in een buurt die gezond is voor mens en natuur. Waar kinderen veilig in het groen kunnen spelen, je in de schaduw van bomen kunt zitten bij zomerse hitte, waar je kunt wandelen, fietsen, ontmoeten en genieten van de natuur, waar we water opslaan bij hevige regenval. En het kan!

Versteende, dichtbebouwde buurten in een stedelijke omgeving hebben de grootste slag te maken. Vaak zijn dit ook buurten met andere sociale opgaven. “We moeten gerichter en meer samenwerken om van al onze buurten gezonde en natuurinclusieve buurten te maken. Dat kan door deze ambitie te laten omarmen door partijen die in buurten al werkzaam zijn, zoals woningcorporaties en welzijnsorganisaties. En door vergroening mee te laten liften met bouwprojecten en ingrepen in de openbare ruimte”, zegt wethouder Marcel Belt.

Elke wijk heeft eigenlijk een 'Diagnose Behandel Combinatie' nodig, zodat de wijk gezond kan functioneren voor mens en natuur. Door samenwerking van inwoners, woningcorporaties, gemeenten, gezondheidswerkers, maatschappelijke organisaties en bedrijven in een wijkcoalitie. Door het slim meekoppelen van groen en gezond met investeringen in bijvoorbeeld het riool, reconstructie van wegen of groot onderhoud aan huurwoningen is er veel gezondheidswinst voor mens en natuur te boeken.

Bijeenkomst in Breda

Breda was niet zomaar gekozen als locatie van de bijeenkomst. Wethouder Arjen van Drunen van de gemeente Breda heeft het integraal werken aan groene gezonde wijken omarmd. Breda is daarom een geweldig voorbeeld voor gemeenten die nog zoekende zijn naar passende oplossingen en aanpakken voor meer groene gezonde buurten. Netwerk, expertises en goede voorbeelden open met elkaar delen is hierbij cruciaal, zodat goede initiatieven en aanpakken het podium krijgen dat ze verdienen.

Zo heeft wethouder Jeroen van den Heuvel in de gemeente Maashorst gewerkt aan de bewustwording van gemeente-medewerkers en inwoners met een natuurprofiel per buurt. Bij het vervangen van riolering en de reconstructie van wegen wordt direct stevig ingezet op extra vergroening voor de gezondheid en de biodiversiteit. We leren van dit voorbeeld dat het van belang is om slimme financieringscoalities te smeden.

Meer groene, gezonde buurten

Er zijn steeds meer landelijke initiatieven waar aansluiting bij gevonden kan worden, zoals het programma Gezonde Buurten van IVN Natuureducatie, JOGG en Jantje Beton, de netwerkcoalitie Groene Cirkels Groene Gezonde Stad en talloze groeninitiatieven en campagnes zoals struikroven, meerbomen.nu en waardevolle buurtmoestuinen.

Met een Visie-statement committeerden de deelnemers (o.a. gemeenten, zorgmedewerkers, bouwers) aan de samenwerkingsopgave om zoveel mogelijke professionals, investeerders en buurtbewoners en vrijwilligers te activeren voor meer groene gezonde buurten in Nederland.

Bij een volgende bijeenkomst vanuit het Collectief Natuurinclusief willen we verder aan de slag met de tips, trucs en goede voorbeelden inzetten voor meer groene gezonde buurten. Elkaar (blijven) inspireren en ondersteunen staat centraal.

Vorige
Vorige

Dit is hét moment: investeren in natuur loont

Volgende
Volgende

Lees nu het eerste digitale magazine van Vrijetijdseconomie