Nieuws
Project Natuur op Recept Limburg gestart
Nature For Health en IVN Natuureducatie zijn in Limburg gestart met een eerste verkenning rondom het project Natuur op Recept. Dit initiatief, onderdeel van de actie Natuur op Recept van het Collectief Natuurinclusief, heeft als doel om huisartsen en fysiotherapeuten te stimuleren om natuur in te zetten als aanvulling op reguliere zorg.
Dit is de module over natuurinclusieve lesmethoden bij Universiteit Wageningen
Voor een natuurinclusieve toekomst hebben we natuurinclusieve kennis en vaardigheden nodig. Dat vraagt om een ontwikkeling in het onderwijs. De Universiteit Wageningen is hiervoor in september gestart met een Living Lab project rond het thema natuurinclusief onderwijs.
Je kan nu de Master Duurzaam Onderwijs volgen in Leiden
Een duurzame toekomst vraagt om duurzaam onderwijs. Daarom start Hogeschool Leiden met een nieuwe deeltijd masteropleiding voor iedereen die in het onderwijs werkt: Duurzaam Onderwijs.
Basis gelegd voor nauwere samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector
Vandaag is in Amersfoort, tijdens een bijeenkomst over natuur en gezondheid, de Handreiking Nationale Parken als Katalysator voor Gezondheid gepresenteerd. Deze handreiking bevat een stappenplan voor een succesvolle en duurzame samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector voor de langere termijn. De handreiking is tot stand gekomen via een samenwerking tussen het Nationale Parken Bureau en het Collectief Natuurinclusief.
Lancering Green Escape: mentale gezondheid van jongeren verbeteren door natuur
Vandaag werd “Green Escape” gelanceerd en werd bekend dat het Amsterdamse Bos de eerste plek in Nederland is die wordt aangemerkt als Green Escape locatie. Green Escape, een initiatief van domein Gezondheid van Collectief Natuurinclusief, zet zich in voor het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren door ze opnieuw in contact te brengen met de natuur. Dit is hard nodig aangezien ruim een miljoen mensen in Nederland, waaronder een groeiend aantal jongeren, moeite heeft om mee te komen in de samenleving.
Beluister de nieuwe ‘On the move’ podcast over natuurinclusieve landbouw
In de serie ‘On the move’ gaat Lodewijk Hoekstra in zijn elektrische ‘groene ambulance’ op zoek naar duurzame gebiedsontwikkelingen. Als ‘groene dokter’ staat hij mensen bij met raad en daad als het gaat om natuurinclusief ontwerpen, aanleggen, inrichten en beheren van de leefomgeving. Voor deze podcast aflevering is Lodewijk afgereisd naar de Ginkelse Heide, waar domeintrekker Herman Pieter Prangsma op hem wachtte.
Zorgsectoren slaan handen ineen voor 'Groen voor Gezondheid'-impuls
Vandaag gaat het programma “Groen voor Gezondheid” van start. Dit initiatief, met de samenwerkingspartners de Nederlandse ggz, VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) en ActiZ (ouderenzorg), wordt gecoördineerd door IVN Natuureducatie en Nature For Health (NFH). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt hiervoor 1,8 miljoen euro beschikbaar voor de komende 2,5 jaar.
Eerste certificaat Natuurinclusief Ondernemen uitgereikt
Op woensdag 6 november was de feestelijke uitreiking van het eerste certificaat ‘Natuurinclusief Ondernemen’ aan Molecaten Landgoed Ginkelduin in Leersum. De cursus ‘Natuurinclusief Ondernemen’ helpt recreatiebedrijven hoe zij hun binnen- en buitenruimtes kunnen verrijken met natuur, en krijgen inspiratie voor een plan om hun terrein aantrekkelijker te maken voor gasten én voor de biodiversiteit.
Dit is hét moment: investeren in natuur loont
De natuur laten groeien in de leefomgeving in Nederland is haalbaar én levert maatschappelijk en economisch rendement op. Dit is te lezen in het ‘Investeringsperspectief Natuurinclusief’ dat vandaag wordt overhandigd aan Jannemarie de Jonge, Ambassadeur Collectief Natuurinclusief.
Terugblik bijeenkomst Natuurinclusieve gezondheid in de buurt
Gemeenten en groene en sociale professionals doen de oproep om buurten gezonder te maken voor bewoners en voor de lokale natuur. Dit vergroot de sociale samenhang, klimaatbestendigheid en de biodiversiteit in onze steden en dorpen. Vele voorbeelden in het land laten zien dat door samenwerking en slim investeren buurten flink kunnen opknappen en mensen gezonder en gelukkiger zijn. Dit is de conclusie van de bijeenkomst “Natuurinclusieve gezondheid in de buurt” van het Collectief Natuurinclusief in Breda op 20 november.
Lees nu het eerste digitale magazine van Vrijetijdseconomie
Vol trots presenteert het domein Vrijetijdseconomie hun eerste digitale magazine “Meer ruimte voor recreatie”. Een magazine gevuld met goede voorbeelden, waarin meer ruimte voor recreatie in een duurzaam en beleefbaar landschap centraal staat.
Het Collectief ‘Oogsten van Gezondheid’ is gestart!
Het Collectief 'Oogsten van Gezondheid' is van start gegaan, met verscheidene zorginstellingen en andere partners. Deze actie van het Collectief Natuurinclusief en MVO-Nederland stimuleert zorginstellingen om eten en drinken in te kopen bij natuurinclusieve boeren en tuinders, in samenwerking met MVO-Nederland en anderen.
Natuurinclusief onderwijs: meer dan een buitenles
Steeds meer scholen zien de kansen die natuurinclusief onderwijs biedt voor de uitdagingen waar ze mee te maken hebben. Zo draagt natuurinclusief onderwijs bij aan de fysieke gezondheid, het mentale welzijn en brede (talent)ontwikkeling. En natuurlijk is leren in en met de natuur voor veel kinderen leuk!
“On the Move To…” met Lodewijk Hoekstra
In de nieuwe serie 'On the move to' reist Lodewijk Hoekstra in een elektrische ambulance langs inspirerende groene initiatieven.
Vergroening GGZ-terreinen gaat boost geven aan mentale gezondheid
Op donderdag 10 oktober, de internationale dag van de Mentale Gezondheid, hoorden dertien ggz-instellingen dat zij zichzelf 'Te Gek Groen' icoonlocatie mogen noemen.
Eerste domeindag Natuurinclusief Water een succes
Water is veel in het nieuws: of het nu gaat om vervuiling, overvloed of schaarste. Tijdens de bijeenkomst op 23 september hebben we samen verkend of natuurinclusieve oplossingen kunnen bijdragen aan de aanpak van wateruitdagingen.
Werkgroepen Natuurinclusief Onderwijs
Zo'n 75 personen vanuit ruim 50 organisaties zetten zich in één van de zes werkgroepen in voor de onderwijsambities en -acties uit de Agenda Natuurinclusief 2.0.
Maak kennis met Ambassadeur Natuurinclusief Jannemarie de Jonge
Sinds 1 juni 2024 is Jannemarie de Jonge aangesteld als Ambassadeur Natuurinclusief. Haar kijk op het belang van de natuur en haar bijdrage als ambassadeur deelt ze graag met ons.
“Natuur op Recept” krijgt versnelling
De actie Natuur op Recept van het Collectief Natuurinclusief stimuleert huisartsen en fysiotherapeuten natuur voor te schrijven aan hun patiënten. Recent is er een aftrap gegeven voor de versnelling van deze actie, onder meer door de aanstelling van een projectleider en een kwartiermaker door het domein Gezondheid van het Collectief Natuurinclusief.
Het kernteam domein Onderwijs zwaait af
De volgende fase in het domein Onderwijs binnen het Collectief Natuurinclusief breekt aan! Sinds de vaststelling van de Agenda Natuurinclusief 2.0 in november 2023 is hard gewerkt om een basis te leggen voor actieve samenwerking in het domein Onderwijs om aan de agenda uitvoering te geven.