Lancering Groene Gehandicaptenzorg: Natuur als bron voor gezondheid, verbinding en duurzaamheid
Op 11 juli 2025 is de Groene Gehandicaptenzorg officieel gelanceerd. Gehandicaptenzorgorganisaties bundelen hun krachten om samen te werken aan een groene, inclusieve en toekomstbestendige gehandicaptenzorg, samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Nature For Health (NFH) en IVN Natuureducatie. De beweging sluit aan bij de ambities van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en het Collectief Natuurinclusief.
Groen als zorgpartner én erfgoed
De Groene Gehandicaptenzorg zet in op het vergroenen van terreinen van zorgorganisaties en tuinen van zorgwoningen, én op het inzetten van de natuur: door bewoners, familie, buren en professionals. Dit leidt tot meer welzijn en werkplezier, betere gezondheid én biodiversiteit. Zo helpt de natuur dus de zorg, en de zorg helpt de natuur.
Een groeiende beweging van voorlopers
De beweging wordt gedragen door een partnerschap van gehandicaptenorganisaties – de zogeheten Groene Voorlopers. De VGN, NFH en IVN zijn de vaste partners van dit partnerschap. Door samen te werken, kennis te delen en middelen te bundelen zal deze groene beweging beter en efficiënter worden.
Groene gehandicaptenzorg bij zorgorganisatie Aveleijn. Foto door: Martine Sprangers.
Vijf pijlers voor korte termijn impact
Om gefocust impact te maken, richt de Groene Gehandicaptenzorg zich de komende jaren op vijf pijlers:
Meer zorg in de natuur – Minstens 10% van de behandelingen en dagactiviteiten vindt buiten plaats, met aandacht voor onbegrepen gedrag en positieve gezondheid.
Groen voor vitaliteit – 15% van de medewerkers werkt actief aan vitaliteit via contact met natuur; cliënten en medewerkers worden hierin actief betrokken.
Groene verbinding met de buurt – Zorglocaties zoeken samenwerking met de wijk, bijvoorbeeld via gezamenlijke groenprojecten of toegankelijke wandelroutes.
Verbeteren van de fysieke omgeving – Zorglocaties worden groener, koeler, biodiverser en klimaatvriendelijker ingericht.
Kennisdeling en onderzoek – Voorlopers wisselen ervaringen uit, delen best practices en stimuleren sectorbreed onderzoek en samenwerking.
Lange termijn visie
De Groene Gehandicaptenzorg wil dat natuur een vast onderdeel wordt van hoe gehandicaptenzorgorganisaties werken. Het streven: een sector waarin natuur integraal onderdeel is van de leefomgeving, werkomgeving en organisatiecultuur. Zo wordt deze zorg niet alleen groener, maar ook gezonder en meer verbonden met de samenleving. Dit draagt bij aan een betekenisvol leven van mensen met een beperking, en sluit daarmee aan bij Visie 2030 van de gehandicaptenzorg.
Aansluiten bij het partnerschap?
We nodigen alle zorgorganisaties die zich herkennen in deze visie uit om zich aan te sluiten bij het Groene Gehandicaptenzorg Partnerschap. Zo dragen zij bij aan een toekomst waarin natuur en zorg hand in hand gaan en worden inspanningen richting vergroening versterkt.
Ondersteuning via het Programma Groen voor Gezondheid
In aansluiting op de lancering is vandaag ook het Programma Groen voor Gezondheid opengesteld voor gehandicaptenorganisaties. Dit programma, gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), biedt gerichte ondersteuning aan twee grote en drie kleinere gehandicaptenzorgorganisaties. In deze pilot – gestart vanuit de ggz en nu uitgebreid naar de gehandicaptenzorg – wordt onderzocht hoe natuur integraal onderdeel kan zijn van de mentale gezondheidszorg, voor medewerkers, cliënten en ervaringsdeskundigen. De deelnemende organisaties ontvangen vouchergeld (€25.000 voor grote organisaties, €10.000 voor kleine organisaties) en begeleiding van NFH en IVN om hun groene ambities te realiseren.
Meer informatie over deelname
Meer informatie over hoe aan te sluiten bij het Groene Gehandicaptenzorg Partnerschap of hoe deel te nemen aan het Programma Groen voor Gezondheid is te vinden via de website van IVN Natuureducatie.