Impuls ‘Nationale Parken als waardevolle hotspots voor onze gezondheid’

Vandaag is het boek “Buiten Gewoon Beter - Over nationale parken als drager van de gezondheid en gezondheid als drager van onze nationale parken” gepubliceerd. Het boek is gebaseerd op een onderzoek van Triple E.

Een van de conclusies van het onderzoek is dat de relatie tussen gezondheidszorg en natuur de laatste decennia steeds losser is geraakt maar dat, verrassend genoeg, er nog steeds een significante ruimtelijke relatie is tussen gezondheidsinstellingen en gezondheidsgerelateerde bedrijven rond nationale parken. Er is dan ook een goede basis voor het ontwikkelen van gezamenlijke gezondheidsproducten in de samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector.

De beoogd voorzitter van het Samenwerkingsverband Nationale Parken Gijs de Kruif deelt: “De Agenda Natuurinclusief 2.0 benoemt terecht dat Nationale Parken behoren tot de grootste groene gezondheidspots van Nederland. Het is belangrijk dat er aan deze functie meer aandacht wordt geschonken. Het Collectief Natuurinclusief en het Nationale Parken Bureau willen dat helpen bewerkstelligen. Daartoe is als eerste impuls een aantal activiteiten in gang gezet”.

Een eerste impuls

Een van de eerste activiteiten was het gezamenlijk organiseren van een inspiratiebijeenkomst Nationale Parken en Gezondheid op 29 juni 2023 op Landgoed Zonheuvel in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in Doorn.

Een andere belangrijke activiteit was een opdracht van de domeinen Gezondheid en Financiële Sector van het Collectief Natuurinclusief aan onderzoeksbureau Triple E. De opdracht betrof het in beeld brengen van de publieke gezondheidsbaten van nationale parken middels een rapportage, ook in financieel-economische termen. Het onderzoek is in de vorm van bovengenoemd boek “Buiten Gewoon Beter” onlangs afgerond en wordt vandaag gepubliceerd via de website van het Collectief Natuurinclusief.

Buiten Gewoon Beter

Het onderzoek constateert dat een eeuw geleden gezondheidszorg en natuur hand in hand gingen: gezondheidsinstellingen zoals sanatoria lagen allemaal in of rond natuurgebieden. Het was niet vreemd dat een gezonde dosis natuur, met frisse lucht, schoon bronwater en veel beweging in deze tijd werd gezien als een wezenlijk onderdeel van de preventieve en curatieve gezondheidszorg. Aldus verschenen in de loop van de 19e eeuw overal in Europa steeds meer badhuizen, sanatoria en kuuroorden in de duinen en bosgebieden van ons land. Eerst voor de rijken, maar in de loop van de tijd juist ook voor de sociaal zwakkeren.

Die relatie tussen gezondheidszorg en natuur is in de laatste decennia afgenomen. Echter, uit dit onderzoek blijkt dat er nog steeds een – volgens de auteur Tom Bade “verrassende” - ruimtelijke relatie is tussen instellingen op het gebied van gezondheid en nationale parken: “We zien namelijk dat nog steeds veel gezondheidsinstellingen gesitueerd zijn in en rond onze nationale parken en daar dus ook gebruik van maken”.

Ook financieel-economisch gezien is er een relatie. Uit het onderzoek van Triple E blijkt dat in de meest voorzichtige berekeningen het voor de 21 nationale parken neer komt op een totaalbedrag van 146 miljoen euro tot 296 miljoen euro op jaarbasis aan natuurgerelateerde omzet in de gezondheidsgerelateerde bedrijven en gezondheidsinstellingen.

Het rapport beveelt aan om gezamenlijke gezondheidsproducten te ontwikkelen in de samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector (zorginstellingen en bedrijven). Deze producten kunnen bijdragen aan de gezondheid en het beheer van nationale parken en omgeving.

Het Nationale Parken Bureau en het domein Gezondheid van het Collectief Natuurinclusief gaan met deze aanbeveling aan de slag. De activiteiten die voor 2024 op stapel liggen zijn met name:

  • Het organiseren van samenwerkingsverbanden tussen nationale parken en gezondheids(gelieerde) instellingen en verzekeraars;

  • Verkennen en waar mogelijk vormgeven van nieuwe gezondheidsproducten;

  • Maken van een handreiking voor alle nationale parken in Nederland die ook gebruikt kan worden door de gezondheidssector.

Voor meer informatie, neem contact op met Adriaan Buitink van het Nationale Parken Bureau via a.buitink@nationaleparkenbureau.nl of Rob Wolters, domein Gezondheid van het Collectief Natuurinclusief via r.wolters@agendanatuurinclusief.nl



Vorige
Vorige

Succesvolle technische briefing Agenda 2.0 aan leden van de Tweede Kamer

Volgende
Volgende

Kabinet steunt Agenda Natuurinclusief 2.0