Investeren in een natuurinclusieve samenleving loont

Een natuurinclusieve samenleving biedt veel maatschappelijke baten voor een duurzame en gezonde welvaart en welzijn. Om de Nederlandse samenleving meer natuurinclusief te maken, moeten we snel beginnen. Hoe langer we wachten, hoe hoger de kosten oplopen en hoe langer de weg naar herstel en verbetering zal zijn. Talloze concrete aangrijpingspunten, instrumenten en maatregelen zijn nu scherp in beeld. Het is vooral een kwestie van willen en doen. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de Investeringsagenda die het Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO) vandaag naar buiten heeft gebracht.

De Investeringsagenda

De Investeringsagenda bevat een verdieping van de Agenda Natuurinclusief 2.0, die recent aan de ministerraad is aangeboden. De Investeringsagenda Natuurinclusief heeft de acties uit de Agenda 2.0 om te komen tot een natuurinclusieve samenleving en economie geconcretiseerd met een veelkleurig keuzepalet van aangrijpingspunten, instrumenten en maatregelen. Activiteiten op de korte termijn maken het mogelijk om de voordelen op langere termijn te realiseren in de domeinen bouw, energie, financiële sector, gezondheid, infrastructuur, landbouw, onderwijs, vrijetijds¬economie, water en bedrijventerreinen.

Investeren in natuur loont

Het NiNO ziet een groeiende belangstelling voor de beweging naar een natuurinclusieve samenleving, en steeds meer partijen die actief meedoen in het Collectief Natuurinclusief. Het draagvlak groeit. Door nu snelheid te maken, kunnen we niet alleen kosten beperken, maar ook de weg naar herstel en verbetering aanzienlijk verkorten. Ambassadeur Natuurinclusief André van der Zande: “Investeren in natuur loont in alle domeinen van de samenleving. We hebben geen tijd meer te verliezen. Het nemen van maatregelen om natuurinclusiviteit te verankeren, levert veel meer op dan de kosten die we er nu voor moeten maken.”

Op gang komen

De Investeringsagenda is opgesteld door onderzoeksbureaus De Natuurverdubbelaars en Rebel, in opdracht van het Programmabureau Agenda Natuurinclusief en in nauwe co-creatie met de betrokkenen uit het Collectief Natuurinclusief. Het accent ligt op de korte termijn (2024-2026), om met de uitvoering van Agenda 2.0 snel op gang te komen. De structurele baten van natuurinclusiviteit op lange termijn worden steeds beter inzichtelijk, evenals de stappen die nodig zijn om er te komen.

Meer weten over de Investeringsagenda? Ontdek het via onderstaande button.


Vorige
Vorige

Provincies steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

Volgende
Volgende

Agenda 2.0 nu ook in het engels